Sportpodotherapeutisch onderzoek

De sportpodotherapeut behandelt sporters van elk niveau met klachten aan voeten, enkels, knieën of klachten van de rug of heup als gevolg van het niet goed functioneren van deze onderste extremiteit. Zij kunnen ook preventief advies geven in het kader van de sportuitoefening. Ook speelt de sportpodotherapeut een belangrijke rol bij het verbeteren van de sportprestatie en bij de preventie van mogelijke blessures.
Een sportpodotherapeut behandelt dus meer dan alleen voetklachten! Een voet beweegt nooit alleen, maar maakt onderdeel uit van de bewegingsketen en een blokkade en/of storing in deze bewegingsketen kan elders klachten geven. Zo kan een ‘overpronerende’ voet tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een knieblessure. De sportpodotherapeut bekijkt de gehele bewegingsketen en kijkt naar de oorzaak van het probleem.

Een bezoek brengen aan de sportpodotherapeut is geschikt voor iedereen die graag beweegt. Beweging gerelateerde klachten, zoals kniepijn, scheenbeenklachten, achillespeesklachten of voetklachten, kunnen door de sportpodotherapeut worden gezien. De meeste mensen gaan pas naar een sportpodotherapeut als er klachten zijn, maar ook als er geen klachten zijn kunt u bij de sportpodotherapeut terecht.
De sportpodotherapeut is de specialist bij:

Het sportpodotherapeutisch sportonderzoek

Het sportonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

Intakegesprek/anamnese

Hier wordt besproken wat het doel is van de sporter. Dit kan zijn het verhelpen van een blessure, voorkomen van een blessure of verbeteren van de sportprestatie. Tevens wordt ook de belasting in kaart gebracht en de daarbij horende trainingsvormen en intensiteit.

Inspectie gehele bewegingsketen

Hier wordt het lichaam bekeken op eventuele afwijkingen.

Biomechanisch onderzoek gehele bewegingsketen

De podotherapeut zal het wandelen beoordelen op eventuele afwijkingen. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan.

Sport-specifieke bewegingsanalyse en ganganalyse

Omdat iedere sport een andere beweging met zich meebrengt is het van belang de daadwerkelijke beweging te kunnen beoordelen.

(Sport)schoeninspectie.

Hierbij wordt onderzocht of de schoen adequaat is voor de sporter en voor de sport.

Nabespreking van het onderzoek en podotherapeutische therapie

Aan het einde van het onderzoek worden alle gevonden aspecten besproken. De podotherapeut zal bespreken welke podotherapeutische interventies kunnen worden toegepast. Eventueel wordt er doorverwezen naar een andere discipline.

Binnen de praktijk doen wij o.a. sportpodotherapeutische onderzoeken voor hardlopers, wielrenners en wandelaars.

Het sportpodotherapeutisch hardlooponderzoek

hardloop onderzoekNaast de bovengenoemde onderdelen, zal er ook uitgebreide ganganalyse worden uitgevoerd. We willen immers de sporter in zijn/haar sportbeweging analyseren. Hierbij wordt er naar gestreefd om de sportsituatie zo goed mogelijk na te bootsen. Middels een optische analyse, een video-analyse (op de loopband) en een drukmeetsysteem wordt de hardloopbeweging in kaart gebracht, zowel blootsvoets als op (alle) hardloopschoenen.
Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de hardloopschoenen. Er zijn veel verschillende type hardloopschoenen op de markt, variërend van wedstrijdschoenen, trainingsschoenen tot spikes. De schoeninspectie is erop gericht om te beoordelen of de schoen primair geschikt is voor de activiteit waarvoor deze gebruikt wordt en of het type schoen bij u past. Ook kan er eventueel een veteradvies worden gegeven om de schoen beter ‘pas’ te maken.

Na het volledig hardlooponderzoek bespreek de sportpodotherapeut de bevindingen met de sporter. Samen stellen we een behandelplan op maat op. De podotherapeutische interventie kan bestaan uit o.a. een schoenadvies, schoenmodificatie, sportzolen, taping of sok- en veteradviezen.

Handig om te weten:

Het sportpodotherapeutisch wieleronderzoek

wielren onderzoekNaast de bovengenoemde onderdelen van het sportpodotherapeutisch onderzoek, zal bij een wieleronderzoek ook een dynamische fietsanalyse worden afgenomen. Zo krijgt de podotherapeut een goed beeld van de manier waarop de sporter beweegt op de fiets. Het is van belang dat de sporter wordt beoordeeld op zijn/haar eigen fiets. De fiets zal worden geplaatst op een tacx waar de fietser eerst een aantal minuten zal warm fietsen voordat de analyse start. Hierbij wordt een film gemaakt zodat naderhand de podotherapeut samen met de sporter de beweging kan analyseren.
Het wieleronderzoek geeft informatie over de toe te passen podotherapeutische therapie, waarmee de oorzaak van het ontstaan van blessure kan worden aangepakt. Wanneer nodig zal de podotherapeut contact opnemen met andere paramedici om de behandeling te optimaliseren.
Een podotherapeutische therapie gericht op het wielrennen en/of mountainbiken zal kunnen bestaan uit een schoenadvies of schoenaanpassing, aanpassing van de cleats of een inlay. Deze inlay wordt speciaal gemaakt voor de fietsschoen en afhankelijk van de oorzaak van de klacht kan er daarnaast ook worden gekozen voor inlays in de dagelijkse schoenen.

Handig om te weten:

Sportpodotherapeutisch wandelonderzoek

wandel onderzoekNaast de eerder genoemde standaard onderdelen die bij het sportpodotherapeutisch onderzoek horen, zal de podotherapeut een uitgebreide bewegingsanalyse doen. De wandelbeweging wordt door middel van een optische analyse, een video-analyse (op de loopband) en een drukmeetsysteem, in kaart gebracht. Dit gebeurt zowel blootsvoets als op wandelschoenen. Daarnaast wordt er uitgebreid gekeken naar de wandelschoenen. Past de schoen wel bij het terrein waarop gewandeld wordt? Er zijn verschillende type wandelschoenen (ABC of D), afhankelijk van het terrein wat bewandeld wordt en welke rugzak gedragen wordt. Een grote zware rugzak, vraag stabiliteit van de schoenen. Ook de lengte en breedte van de schoen is van groot belang.;
Daarna volgt de nabespreking van het onderzoek en krijgt u advies voor een podotherapeutische therapie. Er wordt eventueel doorverwezen naar een andere discipline.

Handig om te weten:

Contact

Voor het maken van afspraken of voor meer informatie zijn wij iedere werkdag tussen 08:00 en 17:00 te bereiken op: 088-1180500


Naast de reguliere feestdagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, alsmede beide Kerstdagen) zijn wij ook gesloten op Goede Vrijdag.

Kwaliteit

Wij vinden het belangrijk om de klanttevredenheid te meten en op basis van 402 waarderingen hebben wij een gemiddelde score van 8.74. Laat ook uw waardering achter. De beroepsvereniging NVvP bewaakt de kwaliteit van alle aangesloten praktijken en alle praktijken zijn verplicht mee te werken aan een regelmatige visitatie. RondOm heeft bij de laatste visitatie een 9,1 gekregen en onze podotherapeuten zelfs een gemiddelde van 9,5. Hiermee behoort RondOm tot de top van Nederlandse podotherapeuten!

© 2013 Podotherapeutisch Centrum RondOm
Beauville Media
[nchat][/nchat]
RondOm Intranet

Wachtwoord vergeten? close