Het podotherapeutisch onderzoek

Een algemeen podotherapeutisch onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Het is afhankelijk van uw klacht welke onderdelen aandacht krijgen. Dit kunnen er natuurlijk één of meerdere zijn. Een onderzoek gaat als volgt:

1. Vraaggesprek en inspectie

De podotherapeut maakt kennis met u, doet een identiteitscontrole (neem altijd uw identiteitsbewijs mee) en probeert te achterhalen welke klachten u ervaart en waar deze vandaan komen. Daarna zal er een inspectie uitgevoerd worden, waarbij gekeken wordt naar eventuele standsafwijkingen aan uw voeten, knieën, benen, heupen en rug en afwijkingen aan de huid of nagels. 

 

2. Functieonderzoek

Hierna voert de podotherapeut een functieonderzoek uit. Afhankelijk van uw klacht worden er verchillende lichamelijke testen uitgevoerd, waarbij de beweeglijkheid en stabiliteit van de gewrichten worden nagegaan. Er kunnen ook spiertesten en pijnprovocaties worden uitgevoerd. De podotherapeut kan onder andere de functie van uw voeten, enkels, knieën, heupen en rug onderzoeken.

 

3. Looppatroon

De podotherapeut bekijkt uw looppatroon. Hierbij wordt gekeken naar het totaalbeeld van het lopen, zoals naar de afwikkeling van de voet, de bewegingsuitslag in de knie, heup en romp. Terwijl u op en neer loopt, analyseert de podotherapeut uw looppatroon. Indien nodig wordt er een echografisch onderzoek gedaan.

 

4. Drukmeetanalyse

De podotherapeut kan met een drukmeetplaat een analyse van uw voeten maken en zo de exacte drukverdeling onder uw voeten bekijken. U gaat hiervoor op een speciale drukmeetplaat staan. De resultaten van de voeafdruk worden direct op een computerscherm getoond. De podotherapeut zal u ook vragen om een paar keer over de drukmeetplaat heen te lopen. De podotherapeut krijgt zo een goed beeld van de afwikkeling van uw voeten. Hiermee wordt duidelijk waar klachten mogelijk vandaan komen en kunt u verder geholpen worden.

 

4. De diagnose

Na het analyseren van alle resultaten, formuleert de podotherapeut een podotherapeutische diagnose. Dit is inclusief de (vermoedelijke) oorzaak van de klachten.

 

5. Behandeling

Vervolgens stelt de podotherapeut een behandelplan op met daar bijhorende behandeldoelen en mogelijkheden. Samen voeren jullie het behandelplan na overeenstemming uit. Alles wordt geëvalueerd tijdens de controle zitting en wij zullen alles vast leggen. Het onderzoek wordt verstuurd naar uw verwijzer of naar andere behandelaars. Lees meer over de behandelmogelijkheden.


Lees meer over onderzoeksmogelijkheden:

Onderzoek

Anderen bekeken ook: