Wat is fibromyalgie?

De podotherapeut ziet in de praktijk regelmatig mensen met reuma, waaronder mensen met fibromyalgie. Fibromyalgie is de op één na meest voorkomende vorm van reuma. Ongeveer 2% van de bevolking heeft fibromyalgie, vooral vrouwen. De leeftijd van fibromyalgie-patiënten ligt meestal tussen de 35 en 60 jaar. Maar ook kinderen en ouderen kunnen het krijgen.

Fibromyalgie is een langdurige chronische ziekte die vooral pijn veroorzaakt in bindweefsel en spieren. Er zijn geen ontstekingen of vergroeiingen in het lichaam te zien.

Mensen met fibromyalgie worden vaak behandeld met pijnstillers, pijneducatie en oefeningen. Lees hier meer over de behandeling van fibromyalgie.

 

Hoe wordt fibromyalgie vastgesteld?

Over het ontstaan van fibromyalgie is nog veel onbekend. Daarom is de ziekte lastig vast te stellen met een lichamelijk medisch onderzoek met behulp van MRI-scans of bloedonderzoek. Om vast te stellen of iemand fibromyalgie heeft, moet de reumatoloog eerst andere vormen van reuma uitsluiten.

Een reumatoloog is een dokter die is gespecialiseerd in de ziekte reuma. De reumatoloog herkent veel soorten reuma door naar specifieke klachten te kijken. Om te bepalen of iemand reuma heeft, is het klinisch redeneren van de reumatoloog heel belangrijk. Met klinisch redeneren bedoelen we het proces waarbij de reumatoloog logisch nadenkt om te begrijpen wat er met een patiënt aan de hand is. De reumatoloog kijkt hierbij naar de klachten en symptomen van de patiënt. De reumatoloog vergelijkt dit met zijn of haar kennis over reuma en gebruikt deze informatie om te bepalen welke vorm van reuma de patiënt heeft. Daarna besluit de reumatoloog hoe de patiënt het beste behandeld kan worden.

 

Mensen met fibromyalgie hebben vaak één of meerdere van onderstaande klachten:

  • Pijn en gevoeligheid bij het aanraken van specifieke plekken van het lichaam (tenderpoints);
  • Ochtendstijfheid;
  • Tintelingen;
  • Vermoeidheid;
  • Slaapstoornissen;
  • Hoofdpijn;
  • Angst;
  • Stemmingsveranderingen: somber zijn en nergens zin in hebben (mentale klachten).

 

Fibromyalgie en voetklachten

Mensen met fibromyalgie hebben meestal geen specifieke klachten aan hun voeten. Zij kunnen dezelfde voetproblemen oplopen als iedereen. Maar: mensen met fibromyalgie voelen meer pijn bij een “normale” voetklacht, dan mensen zonder fibromyalgie. Dit komt doordat de hersenen (de plek waar pijn gevormd en geregistreerd wordt) al overbelast zijn door de pijn die mensen met fibromyalgie dagelijks op andere plekken in het lichaam voelen. Het herstel van een veelvoorkomende voetklacht of loopklacht kan daardoor veel langer duren.

 

Behandeling door de podotherapeut

De podotherapeut kan mensen met fibromyalgie helpen wanneer er sprake is van problemen of pijnklachten bij het lopen. Dit kan zijn in de voeten, enkels, onderbenen, knieën, bovenbenen, heupen, en rug.

Bij fibromyalgie veranderen de klachten vaak. Als iemand verkeerd staat of loopt, kan dit extra druk op de spieren en pezen geven. Dit kan pijn veroorzaken. De podotherapeut onderzoekt op welke manier de afwikkeling zo goed mogelijk kan verlopen. Zo zorgt de podotherapeut ervoor dat spieren en pezen zo normaal mogelijk belast worden.

Wanneer er pijnklachten in de voeten en/of benen aanwezig zijn dóór fibromyalgie, dan verandert het looppatroon. Dit komt doordat er anders wordt gelopen om zo de pijn te ontwijken. De podotherapeut bekijkt hoe deze klachten verholpen kunnen worden.

fibro

 

Mogelijke behandelopties door de podotherapeut:

  • Podotherapeutische zolen om de stand van de voeten te verbeteren;
  • Het geven van pijneducatie is belangrijk om het ontstaan van pijn te begrijpen;
  • Schoenadvies; waar kan je op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?
  • Teenortheses bij klachten aan de tenen;
  • Advies over de belasting van de voeten;
  • Rek- of spierversterkende oefeningen;
  • Taping.

 

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen kunnen helpen om de druk onder de voorvoeten te verlagen. Een verkeerde voetstand en een verkeerd looppatroon kunnen hiermee worden opgevangen. Podotherapeutische zolen kunnen ook helpen om de voeten en enkels stabieler te maken. Dit kan de pijn in de zachte delen van de voeten en onderbenen verminderen.

Heeft u fibromyalgie en heeft u last van uw voeten of benen of tijdens het lopen? Dan is het een goed idee om een afspraak te maken bij een podotherapeut bij u in de buurt om te kijken wat hij of zij voor u kan doen.